Dermatoscopia (microscopia cu epiluminescenta) reprezinta vizualizarea leziunilor pielii  cu ajutorul unui instrument ce ofera o imagine marita si bogata in detalii. Examinarea se face in vivo, nu este dureroasa, este reproductibila si relativ ieftina. Se realizeaza cu ajutorul dermatoscopului.  Dermatoscopul este un instrument alcatuit dintr-un maner ce contine acumulatorii sau bateriile, dupa caz, si o piesa ce contine sistemul optic – o lentila ce mareste de un numar de ori -de obicei 10 X , impreuna cu o sursa de iluminare orientata sub un anumit grad astfel ales incat sa permita cea mai buna vizualizare a structurilor pielii. Uneori lentila este gradata, pentru o comparare a imaginilor.

Dermatoscopia este utila in aprecierea caracterului benign sau malign al unei alunite (nev pigmentar), dar pot fi vizualizate si diagnosticate si alte afectiuni precum carcinomul bazocelular, dermatofibrom, scabie, etc.

In ceea ce priveste varianta digitala, exista atat un dermatoscop digital cuplat la o placa video si un PC cat si varianta de dermatoscop digital  full body scan, care face fotografii ale intregului corp si apoi analizeaza fiecare alunita in parte. Exista posibilitatea stocarii pentru o analiza comparativa ulterioara (a crescut/ scazut in dimensiuni, modficari de culoare, relief, caractere morfologice, etc).

Oferim consiliere in privinta ritmului de supraveghere a leziunilor pigmentare, a metodelor de protectie a acestora, colaborand pentru diagnostic in cazuri dificile cu dermatoscopisti din tara si din strainatate prin reteaua europeana de dermatoscopie.